Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jerevan ukrývá nejstarší boty světa

Arménské hlavní a největší město Jerevan místní hrdě přirovnávají k Paříži, což v návštěvnících ze zahraničí vyvolává trochu úsměv. Pojďme si společně prohlédnout pár nejzajímavějších míst, která Jerevan nabízí.

Jerevan je údajně jedním z nejdéle trvale osídlených měst na světě. Původní vesnice zvaná Erebuni byla v těchto místech založena již v 8. století před Kristem. O výstavbu první pevnosti se zasloužil urartský král Argišti I. v roce 783 před n. l. Jerevan je tak dokonce starší než Řím. Pozůstatky pevnosti je možné dnes najít na okraji metropole. Moderní centrum, jaké známe dnes, bylo vystavěno až ve století dvacátém. 

Jerevan, Arménie

Ve 20. letech minulého století se stal Jerevan hlavním městem Arménské sovětské socialistické republiky. Město bylo tehdy budováno na kruhovém půdorysu podle moderního urbanistického plánu, jež navrhnul Alexander Tamanian. Ten tenkrát ovšem počítal s populací jen okolo 150 tisíc lidí. Vznikly tak rovné bulváry, okružní třídy, vyrostlo mnoho mohutných a impozantních vládních budov a nebylo zapomenuto ani na zeleň a dostatek prostoru pro odpočinek. Jerevan bývá často nazýván také „Červené město“, protože spousta domů byla postavena z arménského červeného kamene – tufu.

Jerevan, v němž dnes žije okolo 1, 3 milionů obyvatel, se rozkládá pouhých 12 kilometrů od hranic s Tureckem. Nádhernou kulisu městu za jasných dní vytváří biblická hora Ararat (5134 m. n. m.), na níž údajně po potopě světa přistála Noemova archa. Přestože dnes hora oficiálně patří Turecku, je považována za arménský národní symbol. Jerevanem, který leží v nadmořské výšce 900–1200 metrů, protéká řeka Hrazdan vytvářející zajímavý kaňon. 

Jerevan, Arménie

Jerevan dnes již vůbec neodpovídá původnímu urbanistickému plánu, přerostl jej hned několikrát. V současnosti je velkou a moderní metropolí Kavkazu, která nabízí bulváry s obchody zahraničních značek, restaurace, kavárny, zajímavá zákoutí, památky, muzea i společenský život. Možná proto je přirovnáván k Paříži. Díky ekonomickému rozvoji se již podařilo překrýt i mnohé pozůstatky z dob socialismu. Ačkoliv je Jerevan velmi staré město, nepodařilo se v něm zachovat téměř žádné historické památky. Byl totiž v průběhu staletí několikrát postižen silným zemětřesením. Poslední, při němž zemřelo asi 25 tisíc obyvatel, proběhlo v roce 1988. Tehdy byla zničena podstatná část města.

Jerevan tak není klasickou turistickou lokalitou, kam by směřovaly davy zahraničních návštěvníků. Nejvíce turistů představují Arméni trvale žijící mimo svou rodnou zemi. Většina turistů začíná prohlídku města na náměstí Republiky, které obklopuje několik významných budov – mezi nimi Státní muzeum arménské historie, vládní budovy a nechybí ani hotel Marriott. V muzeu je možné si prohlédnout množství předmětů, které jsou památkami na nejstarší období nejen Jerevanu, ale celé země. Nejcennějším exponátem je však kámen, na němž je klínovým písmem vyryta informace o tom, že mocný král Argišti I. rozkázal postavit pevnost, která bude hrozbou pro všechny nepřátele. K vidění je rovněž čtyřkolový kočár s koly o průměru 120 cm, jehož stáří je odhadováno na 3500 let. Byl objeven v archeologické lokalitě zvané Lchashen. Z tamních hrobů byly vyzvednuty také četné šperky, zbraně, bronzové sošky, rituální předměty a další. Muzeum vystavuje rovněž botu z kravské kůže starou cca 5600 let, která byla nalezena v blízkosti kláštera Noravank – jde tak o údajně nejstarší botu na světě. 

Jerevan, Arménie

Z náměstí Republiky se bulvárem Abovian, který je lemován restauracemi, kavárnami, diskotékami a drahými butiky, dostanete ke kostelíku Katoghike ze 13. století, který jako jediný přežil v roce 1679 mohutné zemětřesení. Přestože je dnes obklopen panelovou zástavbou, vyzařuje z něj jedinečná atmosféra. Kousek od něj se nachází tzv. Labutí jezírko, které je útočištěm pro bílé a černé labutě.

Přestože v Jerevanu převažuje křesťanství, konkrétně náboženství arménské apoštolské církve, je výraznou dominantou nedaleko centra města Modrá mešita. Slouží íránské komunitě, která ji také financuje. Nedaleko mešity se mohou milovníci nákupů zastavit ve velké kryté tržnici. Tam kromě domácí pálenky nakoupíte také tradiční sušené ovoce, sušené maso, koření, sýry a zeleninu. 

Mezi další místa, která by měl návštěvník Jerevanu vidět, patří památník či Muzeum arménské genocidy, které je připomínkou brutálního vyvraždění Arménů, k němuž došlo 24. dubna v roce 1915. Během cíleného vyhlazování arménského národa zemřely tisíce intelektuálů, lékařů, právníků či básníků, žen, dětí a starých lidí. Lidé byli zatýkáni, masakrováni a upalováni v kostelech. Ti „šťastnější“ byli vyhnáni z vlasti. Zachránit život mnohým Arménům údajně mohlo pouze nucené přijetí islámu. Přestože je prohlídka muzea dosti depresivní, každý, kdo se zajímá o moderní dějiny Arménů, by jej neměl vynechat. Cílem mnoha procházek je také Matenadaran – památník písemnictví, který opatruje vzácné rukopisy. 

Jerevan, Arménie

Dalším unikátním památníkem v Jerevanu jsou takzvané Kaskády, z nichž je za dobrého počasí krásný výhled na celé město. Jednotlivé stupně tohoto betonového monumentu jsou zdobeny moderními sochami, fontánami a vodotrysky. Památník je také oblíbeným centrem setkávání a dostaveníček zamilovaných. V centru Jerevanu je možné si prohlédnout také budovu Státní opery, před níž stojí socha Arama Chačaturjana, nejznámějšího arménského skladatele, který je autorem Šavlového tance. 

A co by to bylo za návštěvu Jerevanu, bez ochutnávky vyhlášeného arménského koňaku pojmenovaného jak jinak než Ararat. V hlavním městě se nachází výrobní závod, kam je možné se vypravit na prohlídku spojenou s degustací. Ararat je v zemi velmi žádaný a oblíbený, neobejde se bez něj žádná arménská oslava. 

- jap - 

Předchozí články z Arménie: 
Arménie - kostel kam se podíváš

 

Článek byl zobrazen 11 517 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko